Korte films voor een soundtrack (deel 1)

Muziek is niet alleen geluid. Het zorgt ook voor beelden, en soms zelfs hele verhalen of films. Hieronder staan een vijftal van die verhalen van mij, geschreven onder de tijdsdruk van het nummer zelf. Erg leuk om te doen als schrijfoefening, dus mocht je je vervelen en toch muziek aan het luisteren zijn…

Smashing Pumpkins – Pug

Een jongetje kijkt uit het raam naar beneden vanuit een kamer hoog in een toren van een kasteel. Buiten stormt het. Een meisje zit buiten op de grond. Ze heeft haar armen om haar heen geklemd en huilt. De jongen kan haar niet bereiken, hij leeft niet meer. Toen hij nog leefde was hij gek op haar, en nu hij er niet meer is ziet hij pas dat zij ook van hem hield. Hij stapt uit het raam en langzaam daalt zijn geest naar beneden, naar het meisje toe. Haar haren vallen langzaam stil langs haar hoofd als hij beneden is. Als hij beneden is houdt de storm op en kijkt het meisje naar voren. Ze ziet niks maar glimlacht wel voorzichtig.

And you will know us by the trail of dead … – Another morning stoner

In een stampensvolle, groezelige kroeg staat een jongen tussen het publiek. Hij kijkt richting het podium, waar een energieke band optreed, maar hij beweegt niet en lijkt de band niet te zien. En hoewel het een flinke herrie is hoort hij alles behoorlijk gedempt. Hij is er duidelijk met zijn gedachten niet bij. Een traan rolt langzaam vanuit zijn ooghoek over z’n wang naar beneden. Dan beweegt hij plotseling en begint woest om zich heen te slaan en schreeuwt, net als het publiek om hem heen dat al deed. De band houd echter net op met spelen, waardoor zijn schreeuw door de zaal galmt.

Moondog – Stamping ground

Een jongen skeelert gracieus over een weg langs een kanaal. Hij kijkt strak vooruit, beweegt ritmisch heen en weer door het vlakke, Hollandse landschap. In z’n oor zit een MP3 speler. Op het kanaal naast hem glijdt een wedstrijd roeiboot precies op dezelfde hoogte als hij. Dan stopt de jongen en  pakt zijn MP3 speler en drukt een paar knopjes, knikt in zichzelf en zet de achtervolging in op de roeiboot. Een meisje kijkt vanuit een ballon naar beneden naar het schouwspel, en vervolgens naar de achterliggende stad voor ze verder glijdt door de lucht.

Arcade Fire – Intervention

In een dorp wacht een jonge man in legeruniform buiten een kerk, waar een mis bezig is. In zijn hand heeft hij een brief waarop staat dat een zoon van een vrouw die in de kerk zit, in de Amerikaanse burgeroorlog is omgekomen. Uit de kerk klinkt vrolijk gezang en de vrouw is zich van geen kwaad bewust. De man buiten steekt ondertussen een sigaret aan. Dan gaat de deur open en een jonge dominee komt naar buiten. Hij ziet de man en vraagt wat er aan de hand is. Geschokt gaat hij naar binnen, waarna de muziek stilvalt.

 David Bowie – Drive-in Saturday

Een oude man zit in de woonkamer van zijn huis, wachtend op bezoek dat komt. Hij heeft een vergeelde foto in zijn hand met zijn vrouw en hij samen met een andere man, staand bij een open auto. De man heeft een leren jasje aan en een enorme kuif. De oude man denkt terug aan vroeger, aan het moment dat zijn vrouw hem verliet voor de man op de foto. Hij glimlacht. Dan gaat de bel, en de man staat op en doet open. Voor de deur staat zijn kleinzoon, met vetkuif en leren jas.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ongehoorde geluiden en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s